Apostel Johannes en Petrus

 

 

3e raam van links op het priesterkoor

Johannes

Petrus

 

 

 

Apostel Johannes
De apostel is afgebeeld als een jongeman zonder baard maar met een flinke bos haren. Hij draagt een rijk geplooide tunica met daarover een fraaie schoudermantel die op de borst gesloten wordt. Hij draagt een kelk in zijn hand waaruit een kleine slang omhoog kronkelt ten teken dat het gif uit de drinkbeker verdween nadat Johannes er een kruis overheen had gemaakt.

Verering
De feestdag van de H. Johannes is 27 december.

Hij is de patroon van theologen, ambtenaren, notarissen, beeldhouwers, schilders, schrijvers, wijnboeren. En van de kunsthandelaars, de boekbinders, de componisten, de uitgevers, de boekhandelaars, de lithografen, de papiermakers, de drukkers, de letterzetters, de glazeniers, de spiegelmakers, de graveurs, de kersentrekkers en korfmakers en verder van de vriendschap. Hij wordt aanroepen bij brandwonden, tegen hagel, vergiftigingen, voetwonden en epilepsie. En is de patroon voor een goede oogst.

 

Apostel Petrus
De apostel is afgebeeld met een omgekeerd kruis en in zijn linkerhand als teken van zijn leiderschap de sleutels van het Rijk der Hemelen.

Verering
Kerkelijke feestdag: 29 juni (Feest van Petrus- en Paulus).

Petrus is de schutspatroon van de vissers.