H. Aloysius Gonzaga

 

H.Aloysius staat op de pilaar
rechts voor

 

Aloysius Gonzaga (eigenlijk Luigi Gonzaga)  Geboren 9 maart 1568 in Castiglione delle Stiviere bij Mantua in Spanje, overleden 21 juni 1591 te Rome.

Leven
Luigi was de oudste zoon van Ferdinand Gonzaga, de markgraaf van Castiglione uit een zijtak van de familie Gonzaga. Al als kind legde hij onder invloed van zijn moeder een grote vroomheid aan de dag. In het jaar 1585 deed hij ten gunste van zijn broer Rudolf afstand van zijn rechten op het markgraafschap Castiglione. Tegen de wil van zijn familie in trad hij toe tot de SociŽteit van Jezus. Daar studeerde hij filosofie en theologie. Tevens had hij veel zorg voor de zieken en voor het waardig begraven van de armen. Toen in Rome een pestepidemie woedde, liet Aloysius niet na de zieken te helpen. Hij raakte zelf ziek en stierf, 23 jaar oud.

Verering
Direct na zijn dood werd Aloysius al als een heilige beschouwd. Al 14 jaar na zijn dood werd hij door paus Paulus V zaligverklaard. In 1726 werd hij door paus Benedictus XIII heiligverklaard. Zijn feestdag is 21 juni.

Patroon- en beschermheilige
I
n 1729 werd hij door paus Benedictus XIII tot patroon van jonge studenten uitgeroepen. Ook geldt hij als beschermheilige van pestlijders. Als symbool van de kuisheid wordt hij ook in het bijzonder tegen seksueel misbruik aangeroepen. Tenslotte is hij patroon van de stad Mantua.